top of page

PERÄ°ODONTOLOJÄ°

Periodontal hastalıklar diÅŸeti ve diÅŸleri destekleyen diÄŸer dokuları etkileyen iltihabi hastalıklardır. EriÅŸkinlerde diÅŸ kayıplarının %70'inden periodontal hastalıklar sorumludur. Bu hastalıklar erken dönemde teÅŸhis edildiklerinde kolay ve baÅŸarılı bir ÅŸekilde tedavi edilebilirler.

DiÅŸeti hastalıklarının önlenmesi veya tedavisi; doÄŸal diÅŸlerin korunması, daha rahat çiÄŸnemenin ve daha iyi bir sindirimin saÄŸlanması gibi diÄŸer faydaları da beraberinde getirir.

Periodontal hastalıklar diÅŸeti iltihabı (gingivitis) ile baÅŸlar. Yani gingivitis periodontal hastalığın erken dönemidir. Bu dönemde diÅŸetleri kanamalı, kırmızı ve hacim olarak büyümüÅŸtür. Erken dönemde çok fazla rahatsızlık vermeyebilir. Tedavi edilmezse hastalık periodontitise ilerleyerek diÅŸeti ve diÅŸleri destekleyen alveol kemiÄŸinde geriye dönüÅŸsüz hasar oluÅŸturabilir.

Periodontitis periodontal hastalıkların daha ilerlemiÅŸ bir safhasıdır. DiÅŸleri destekleyen diÄŸer dokularla birlikte alveol kemiÄŸinde de hasar oluÅŸur. DiÅŸ-diÅŸeti arasında "periodontal cep" oluÅŸur. Periodontal cep varlığı infeksiyonun yerleÅŸimini ve hastalığın ilerlemesini kolaylaÅŸtırır. Hastalık ilerledikçe diÅŸler sallanmaya baÅŸlar, hatta çekime gidebilir.

Dişeti hastalığının belirtileri nelerdir?

DiÅŸeti hastalığının pek çok bulgusu vardır;

  • DiÅŸ fırçalama sırasında kanayan diÅŸetleri

  • Kırmızı, ÅŸiÅŸ ve hassas diÅŸetleri

  • DiÅŸlerden kolaylıkla ayrılabilen, uzaklaÅŸan diÅŸetleri

  • DiÅŸler ve diÅŸetleri arasında iltihabi akıntı

  • Sallanan veya giderek birbirinden uzaklaÅŸan diÅŸler (diÅŸler arasında aralıkların oluÅŸması veya mevcut aralıkların artması)

  • Isırma sırasında alt ve üst diÅŸler arasındaki iliÅŸkilerin deÄŸiÅŸmesi

  • Bölümlü protez uyumundaki deÄŸiÅŸiklik, bozulma

  • Sürekli kötü ağız kokusu

Bununla beraber, periodontal hastalık hiç bir bulgu vermeden de ileri safhalara ulaÅŸabilir. Bu nedenle düzenli aralıklarla diÅŸhekimine gitmek son derece önemlidir.

Dişeti hastalığının nedeni nedir?

DiÅŸeti hastalığının en önemli nedeni "bakteriyel diÅŸ plağı" adı verilen, diÅŸler üzerinde biriken yapışkan ve renksiz film tabakasıdır. Günlük fırçalama ve diÅŸ ipliÄŸi kullanımı ile diÅŸ plağının uzaklaÅŸtırılması saÄŸlıklı bir ağız için temel gereksinimdir. EÄŸer plak etkin bir ÅŸekilde diÅŸlerden uzaklaÅŸtırılmazsa diÅŸ taşı veya tartar olarak bilinen düzensiz yüzeyli ve geçirgen bir yapıya dönüÅŸür. Plaktaki bakteriler tarafından salınan zararlı ürünler diÅŸetinde irritasyona neden olur. Bu ürünler nedeni ile diÅŸetini diÅŸe sıkıca baÄŸlayan lifler yıkıma uÄŸrar, diÅŸeti diÅŸten uzaklaşır ve periodontal cep oluÅŸur. Böylece bakteri ve ürünlerinin daha derin dokulara ilerlemesi kolaylaşır. Hastalık ilerledikçe cep derinleÅŸir, bakteriler daha derine; kemiÄŸe kadar ilerler ve diÅŸi destekleyen alveol kemiÄŸinde de yıkım baÅŸlar. Hastalık tedavi edilmeden bırakılırsa sonunda diÅŸler sallanır ve çekimleri bile gerekebilir.

DiÅŸeti hastalığı nasıl önlenir?

Periodontal hastalığın önlenmesinde en önemli görev kiÅŸinin kendisine düÅŸmektedir. DiÅŸleri saÄŸlıklı bir durumda sürdürmek için, günlük ağız bakımı iÅŸlemleri ile (diÅŸ fırçalama ve diÅŸ ipliÄŸi kullanma) bakteriyel diÅŸ plağının uzaklaÅŸtırılması gerekmektedir. DiÅŸhekimine düzenli aralıklarla gidilmesi de aynı derecede önemlidir.

Günlük ağız bakımı iÅŸlemleri diÅŸ taşı oluÅŸumunu en az düzeye indirebilir, ancak tamamen önleyemeyebilir. DiÅŸ fırçası, diÅŸ ipliÄŸi veya diÄŸer temizlik araçları ile ulaşılamayan bölgelerin bir diÅŸ hekimi tarafından deÄŸerlendirilmesi mevcut diÅŸ plağı ve/veya diÅŸ taşının uzaklaÅŸtırılması açısından gereklidir.

Dişeti hastalıklarının tedavisi nedir?

DiÅŸeti hastalığının erken döneminde tedavi, diÅŸler üzerindeki eklentilerin (plak ve diÅŸ taşı) uzaklaÅŸtırılması ve düzgün bir kök yüzeyinin saÄŸlanmasını kapsar. Bu iÅŸlem diÅŸetinde iltihaba neden olan bakteri ve irritanların uzaklaÅŸtırılmasını saÄŸlar. Genellikle bu tedavi, diÅŸetinin tekrar diÅŸe adaptasyonu veya diÅŸetinin büzülerek cebin elimine olması için yeterlidir.

DiÅŸeti hastalığının erken döneminde vakaların çoÄŸunluÄŸunda, diÅŸ taşı temizliÄŸi, plağın uzaklaÅŸtırılması ve düzgün bir kök yüzeyinin saÄŸlanmasını takiben günlük etkin ağız bakımı baÅŸarılı bir tedavi için yeterlidir. Daha ilerlemiÅŸ vakalar cerrahi tedaviyi gerektirebilir. Bu tedavinin amacı diÅŸleri çevreleyen derin periodontal ceplerdeki diÅŸ taÅŸlarını temizlemek, cebin büzülerek eliminasyonunu ve düzgün bir kök yüzeyini saÄŸlamak ve daha kolay temizlenebilir bir diÅŸeti formu oluÅŸturmaktır.

Periodontal tedavi sonrası hastaların düzenli olarak diÅŸ hekimi tarafından muayene edilmesi, plak kontrolü ve yeni diÅŸ taşı birikimlerinin ortamdan uzaklaÅŸtırılması gereklidir. Fakat unutmamak gerekir ki; periodontal tedavi ile elde edilenlerin sürdürülmesi için hiçbir iÅŸlem kiÅŸinin günlük ağız bakımı iÅŸlemlerini etkin bir ÅŸekilde uygulamasından daha yararlıdır.

Gummy Smile Nedir? GüldüÄŸümde DiÅŸetlerim Olması Gerekenden Fazla Görünüyorsa Ne Yapabilirim?

Gummy Smile; gülümseme esnasında diÅŸetlerinin normalde estetik olarak kabul edilen miktardan daha fazla göründüÄŸü durumdur. Böyle bir problem varsa diÅŸetlerinin görünme miktarı ve diÅŸlerin periodontal ( diÅŸeti saÄŸlığı ve kemik desteÄŸi ) durumu göz önünde bulundurularak müdahale ÅŸekli belirlenir. Tedavi seçenekleri; diÅŸeti konumunun dokuların izin verdiÄŸi ölçüde yukarı alınarak deÄŸiÅŸtirilmesi ve /veya dudağın bir miktar aÅŸağı alınmasıdır. Her iki iÅŸlem de lokal anestezi altında yaklaşık 30-40 dakika süren küçük Ümraniye diÅŸ kliniÄŸimizde bu hizmeti sunmaktayız

bottom of page