top of page

ORTODONTİ

Çenelerde, dişlerde görülen çapraşıklık aileleri çok huzursuz eder. Estetik ve fonksiyonel açıdan da mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Bu durum genetik kaynaklı olabildiği gibi çevresel faktörlere de bağlıdır. Örneğin erken süt dişi kaybı sonucu yeni gelen dişler rehberlerini kaybeder. Yanlış yerlerden sürer.

Parmak emme, kalem ısırma vs.gibi alışkanlıklar da yaptıkları dengesiz basınç ile dişlerin çapraşıklığına neden olur. Erken dönemde bırakılırsa sorun kendiliğinden geçer.

Kötü alışkanlıklar dişlere sürekli olarak alışkanlığın şekline göre bir kuvvet uygular. Dişerle de bu anormal kuvvet nedeniyle hareket eder. Yapılacak şey bu tarz alışkanlıkları ciddiye alıp, biran önce bırakmasını sağlamaktır. Bu etabı geçmezseniz yani çok geç diyorsanız, erken dönemde hemen bir ortodontist te gidip, gerekli tedavi ya da önerileri almalısınız.

Bu konuda çok merak edilen sorulardan biri de ortodontik tedavide zamanlamadır. Eğer sorun dişsel ise yani ağzınızı kapattığınızda, çenenizde, yüzünüzde, herhangi bir sorun yoksa hemen hemen her yaşta tedavi edilebilir. Sadece geç yaşlarda biraz daha fazla zaman alır. İdeal olanı ise ergenlik çağına kadar yapılmasıdır.

Gerçek bir ortodontik tedavi öncesi yapılması gerekenler :

  1. Tedavi öncesi ağız tam sağlıklı olmalı; çürük, diş eti hastalığı olamamalıdır. Ortodontist ile ilk randevuya gitmeden, bütün çürükler tedavi edilmelidir. Diş eti sorunu varsa çözülmeli ve maksimum ağız hijyeni sağlanmalıdır.

  2. Tedavi başladıktan sonra ortodontistin önerilerine harfiyen uyulmalıdır. Yapışkan gıdalar yenilmemeli ve asitli içecekler içilmemelidir.

  3. Dişler düzenli olarak fırçalanmalı, ağız hijyenine maksimum özen gösterilmelidir. Braketler teller yiyeceklerin dişler üzerine daha olay tutunup birikmesine sebep olur. Dolayısıyla mikrop plağı normalden daha fazla birikir.

  4. Randevular aksatılmamalıdır. Takılan tellerde kopma, çıkma gibi herhangi bir sorun olursa randevu tarihi beklenmeden hemen hekimle kontak kurulmalıdır.

  5. Tedavi bitip dişler düzeldikten sonra pekiştirme tedavisi başlar. Pekiştirme tedavisine gereken önem verilmelidir yoksa her şey geri dönebilir. Ortodontik tedavi sırasında teller sayesinde dişleriniz hareket ettirilir. Yeni taşındıkları bölgeye tam alışmadan tedavi bitirilirse hemen eski yerlerine geri dönerler. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumlarına tam olarak adapte olmalarını sağlar. Çok önemli bir dönemdir. Dişler nasılsa düzeldi diye bu dönemi hafife almayın.


Ortodontik Bozuklukların Nedenleri

1. Kalıtımsal: Anne, baba veya akrabalardan herhangi birinin dişlerinde var olan çapraşıklık genlerle çocuğa aktarılabilir. Buna engel olmak mümkün değildir.
2. Beslenme Bozuklukları: Yeterli beslenemeyen kişilerde, çene ve yüz yapısında hacimsel küçülme meydana gelecek ve normal hacimdeki dişler küçük çenelerde gerekli yeri bulamayacakları için çapraşıklıklar, rotasyonlar ve gömüklük durumları oluşacaktır.
3. Ağızdan Nefes Alma: Hasta burundan nefes alamıyor ise, üst çenenin büyüme potansiyeli üzerinde negatif etki oluşabilir.
4. Parmak Emme: Yeni doğmuş bir bebekte oldukça gelişmiş bir emme mekanizması vardır. Parmak emme yaşla azalır. Parmak emme alışkanlığında erken dönemde hiç önlem alınmaz. Genel olarak parmak emme 3.5 yaşından sonra da devam ederse tedaviye başlanmalıdır. Bu alışkanlığı devam ettiren çocukta alt ve üst dişlerde yer değiştirmeler ve kapanış bozuklukları oluşacaktır. .
5.Kötü alışkanlıklar: Diş sıkma, tırnak yeme, kalem ısırma, dudak ısırma gibi kötü alışkanlıklar.
6. Süt dişlerinin erken kaybı.
7. 20 yaş dişlerinin öndeki dişleri sıkıştırmasına bağlı düzensizlikler.
8. Diş kaybına bağlı olarak meydana gelen düzensizlikler.
9. Hormonal düzensizlikler, sistemik hastalıklar ve genetik olarak yatkınlıklar.

Diş vakalarına göre ortodonti tedavisi süreçleri değişiklik göstermektedir.

Ümraniye diş kliniğimizde bu hizmeti sunmaktayız

bottom of page